Hjælp Miljøet – Genbrug

Hjælp miljøet – Genbrug

Guide: Sådan gavner du med dit genbrug

Vi afleverer kun cirka halvdelen af vores gamle tøj til genbrug, så der er plads til forbedring.

Sørg for at aflevere til genbrug i stedet for at smide i skraldespanden. Det er stadigvæk op mod 50% af danskernes tøj og sko, der ryger i spanden med blandet husholdningsaffald og køres til forbrænding.

Genbrugstøj

Tøj belaster miljøet hårdt, så jo mere det genbruges, jo bedre. Det betyder, at også de hullede underbukser og skjorten med oliepletten skal afleveres til genbrug. Sørg dog for at tøjet er tørt og rent.

Del, byt, sælg, giv væk. Jo mere danskere selv bruger tøjet færdigt, jo bedre. Også fordi det kan betyde mindre køb af nyt tøj.

Folk med børn er ofte flinke til at sende børnetøjet videre til andre børnefamilier. Men hvorfor ikke give din bror den lækre skjorte, som er blevet for lille eller give en af vennerne de sko, man har fået købt for store.

Læs også: Dit aflagte tøj ender måske i Amsterdam – følg tøjets vej igennem genbrugsindustrien

Har veninden eller søsteren samme størrelse og smag, kan man dele tøjet, og på den måde have en mere varieret garderobe.

Bytteaftner med venner og veninder kan forny garderoberne, uden at det koster. Men man kan også bytte i større skala på byttemarkeder. Tag det med, som du selv vil af med, så kan du komme ind og plukke det bedste af andres genbrugsguld. Find byttemarkeder her.

Skrab penge ind

Der er rige muligheder for at sælge det tøj, man ikke længere bruger. DBA er en mulighed for at sælge det på nettet, Trendsales en anden. Du kan også sælge på loppemarked, eventuelt sammen med en anden, så er det sjovere. Find loppemarkeder i Markedskalenderen.

Gider du ikke selv, findes der mange typer vintagebutikker, der tager tøj i kommission, så skal de have 30-50 procent af indtægten for deres indsats.

Køb selv i genbrugsbutikkerne. Du kan ofte finde tøj af høj kvalitet billigere eller til samme pris som i de billigste butikker med nyt tøj.

Læs også: Viki roterer: Jeg har nok sendt ti fulde Ikea-poser af sted

Nogle mennesker elsker at gå på jagt i store, rodede genbrugsbutikker, andre vil gerne have mere overblik. Der findes genbrugs/vintage/secondhandbutikker til begge slags kunder.

Køb tøj af god kvalitet. Så får det et længere liv.

Tøj, som er en mærkevare, vil som regel være lettere at sælge igen. Men selv, hvis du ikke vil sælge det, er det en god ide at købe solidt tøj, som sidder godt, og som du kan være glad for længe. I stedet for at have en masse tøj, som du ikke er helt tilfreds med.

Ved at stille krav til kvaliteten er du desuden med til at påvirke butikker og producenter væk fra en brug-og-smid-væk-kultur.

Hvor skal jeg aflevere tøjet?

Du kan aflevere direkte i velgørenhedsbutikkerne, hvis du gerne vil have, at medarbejderne her vurderer tøjet på stedet. Spørg eventuelt, hvad de gør med tøj, som de ikke kan sælge. Nogle organisationer får det brændt, andre sælger det til udlandet, andre igen deler tøj ud til trængende mennesker i Danmark.

Hvis du afleverer i containere for eksempel på genbrugspladserne, så sørger markedsøkonomien for, at det bliver brugt bedst muligt. For så bliver tøjet solgt på det globale marked.

Er du i tvivl om, hvor tøjet ender, så prøv at spørg i organisationen eller tjek dens hjemmeside.